English   14405 НПО
ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ




Почти една трета от хората по света са с наднормено тегло

 

Над 2.2 милиарда души по света или почти една трета от цялото земно население, тежат повече от нормалното и здравословното. Броят на хората с наднормено тегло или с болестно затлъстяване расте постоянно в последните десетилетия и заедно с него - случаите на преждевременна смърт, заради заболявания и състояния, свързани с този проблем.


Това показва глобален анализ на здравните данни от 195 държави по света за 2015 г., публикуван тази седмица в New England Journal of Medicine и цитиран в "Ройтерс". Изследването е част от поредица подобни мащабни проучвания на Institute for Health Metrics and Evaluation, които проследяват как се изменя теглото и заболеваемостта на света от 1990 г. досега.


За тези 25 години, откакто се води общата статистика, смъртните случаи заради проблеми, свързани с наднорменото тегло, са скочили с 28%. Над 4 милиона души са починали преждевременно през 2015 г. заради сърдечно-съдови болести, диабет, рак и други заболявания, за които излишните килограми са сериозен рисков фактор. При над 60% от тези смъртни случаи наднорменото тегло е факт. Анализаторите на данните наричат положението "тревожна световна здравна криза".

Затлъстяването е проблем на 108 млн. деца по света (220 хиляди от тях в България) и на още 600 милиона възрастни, показва още статистиката. Зтлъстяване се отчита при индекс на телесната маса над 30 - индексът се изчислява като съотношение между ръста и теглото и нормата е между 18 и 25 ИТМ.


В много държави епидемията засяга повече децата, отколкото възрастните и това е знак за лошо възпитание в хранителни навици и култура на движение, но също и на икономически фактори, отчитат анализаторите. На първо място по затлъстели деца с 13% от всички деца е САЩ, а на първо място по затлъстели възрастни с 35% от населението е Египет.


Урбанизацията и икономическото развитие са съществени фактори за тенденцията най-вече в бедните държави като Индия, където хората все повече се отдръпват от традиционното хранене с повече зеленчуци и залагат на преработените храни, богати на захар и мазнини. Изследвания в Мексико, Бразилия, Китай, Южна Корея и Великобритания, показват че от 1990 г. насам цените на преработените храни падат, докато тези на плодовете и зеленчуците се вдигат.


По изчисленията на Световната здравна организация, броят на хората с наднормено тегло се е удвоил от 1980 г. досега, достигайки измеренията на пандемия. Същевременно статистиката на ООН показва, че други 800 милиона души, включително и 300 млн. деца по света, гладуват.


Инфографика можете да видите в статията на Дневник тук.


Източник: Дневник , 13 юни 2017 г.

Сходни публикации

Харта на основните права на Европейския съюз. Дял V. Гражданство

Харта на основните права на Европейския съюз. Дял V. Гражданство

Хартата на основните права на Европейския съюз събира всички лични, граждански, политически, икономически и социални права, с

Асоциация за развитие на София с основен говорител на Технологичния форум в Солун

Асоциация за развитие на София с основен говорител на Технологичния форум в Солун

Единадесетото издание на знаковото иновационно събитие в Солун – Технологичният форум – се проведе на 25 април 2024 г. Това е

Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб

Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб

   „Демокрацията е колективна отговорност – не към политическа идея или конкретна кауза, а един към друг“ Европейският парламент